Pride 2025! Mangfold og inkludering er mer enn verdier, det er HMS i praksis. Bedrifter som jobber systematisk med mangfold og inkludering, bygger robuste arbeidsmiljøer med større evne til omstilling, læring og samarbeid.

Pride 2025 - Mangfold kan måles og inkludering handler om følelser

Mangfold og inkludering er mer enn verdier, det er HMS i praksis

«Mangfold er noe vi kan observere og måle, det handler om forskjeller i bakgrunn, kjønn, legning, identitet og erfaring. Inkludering derimot det handler om følelser. Det handler om tilhørighet, aksept og trygghet. Når vi kombinerer mangfold og inkludering, bygger vi arbeidsplasser som både styrker enkeltmennesker og gjør bedriftene mer robuste» sier en engasjert Jasmine Mordal Bedriftssykepleier og HMS-rådgiver i MDCO.

I fjor skrev vi om hvorfor mangfold og inkludering er viktige verdier. I år ønsker vi å løfte frem noe som ofte glemmes: hvordan dette henger sammen med helse, miljø og sikkerhet. HMS handler ikke bare om prosedyrer og regelverk. Det handler også om kultur og om hvordan vi jobber sammen, hvordan vi tar vare på hverandre, og hvordan vi skaper trygge rammer for alle ansatte.

Mangfoldige perspektiver gir bedre innsikt

Jasmine legger til at det er flere fordeler med mangfold. «Når mennesker med ulik bakgrunn, erfaring og tankesett møtes, ser vi farer og utfordringer fra flere ulike vinkler. Dette fører til mer helhetlige risikovurderinger og smartere løsninger. Det reduserer ikke bare risikoen for ulykker og feil, det styrker også evnen til å lære og forbedre» forteller hun.

«I tillegg vil et arbeidsmiljø preget av inkludering være er et sted hvor ansatte tør å si ifra. Terskelen for å melde fra om bekymringer, feil eller farlige situasjoner er lavere når man føler seg hørt og respektert. Inkludering bidrar til psykologisk trygghet og er en helt avgjørende faktor for å lykkes med HMS-arbeidet» sier en engasjert Jasmine. Hun kommer med flere tips til hvordan MDCO som bedriftshelsetjeneste kan bidra.

Mangfold gir motstandskraft og bærekraft

Bedrifter som jobber systematisk med mangfold og inkludering, bygger robuste arbeidsmiljøer med større evne til omstilling, læring og samarbeid. I tillegg til å være bra for den ansatte, vil det også gjøre bedriften bedre rustet til å møte krav og endringer i både arbeidsliv og samfunn.

Slik bygger vi trygge og gode arbeidsplasser

Hos oss i MDCO vet vi at arbeidsglede ikke skapes av rutiner og systemer alene. Den skapes av mennesker. Mennesker som føler seg trygge, verdsatt og inkludert. Som bedriftshelsetjeneste møter vi daglig bedrifter som ønsker å gjøre mer enn å oppfylle lovkrav. De vil utvikle arbeidsmiljøer der mangfold blir en styrke, og hvor alle kjenner på tilhørighet uavhengig av bakgrunn, identitet eller erfaring.

Vårt arbeid starter ofte med å skaffe innsikt. Vi gjennomfører arbeidsmiljøundersøkelser med fokus på inkludering og psykologisk trygghet, vurderer psykososiale risikofaktorer, og analyserer sykefravær og trivsel med et mangfolds perspektiv. Det gir et helhetlig bilde av hvor bedriften står og hvor forbedringspotensialet ligger. Vi gir også råd om hvordan inkluderende praksis kan bygges inn i HMS-målene, slik at arbeidet blir en naturlig del av det systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet.

Støtte til ledere

Særlig viktig er støtten vi gir til ledere. Mange har gode intensjoner, men savner konkrete verktøy for å bygge inkluderende kultur i praksis. Vi tilbyr veiledning i hvordan man kan forebygge og håndtere diskriminering og trakassering, støtte i implementering av inkluderende personalpolitikk, og rådgivning i krevende enkeltsaker, som varsling eller konflikter. Når utfordringene oppstår, er det avgjørende å ha en trygg og profesjonell samarbeidspartner i ryggen.

Kurs og rådgivning er en viktig del av arbeidet

Opplæring er også en viktig del av arbeidet vårt. Vi holder skreddersydde kurs og foredrag for både ledere og ansatte, med tema som psykologisk trygghet, ubevisste fordommer, inkluderende kommunikasjon og mangfoldsledelse. Målet er å bygge bevissthet og gi mennesker kompetanse til å gjøre reelle endringer i sin hverdag.

«I mange bedrifter deltar vi som rådgivere i arbeidsmiljøutvalg, der vi bidrar med faglig innsikt og støtte i utvikling av helse- og inkluderingsfremmende tiltak. Vi hjelper også med å lage konkrete handlingsplaner som følges opp over tid. For oss er det viktig at arbeidet ikke stopper etter et kurs eller en kartlegging, men fortsetter som en levende prosess» forteller Jasmine.

Hun legger til at det er viktig for oss at vi også er der for de ansatte. Når noen kjenner på utenforskap, har opplevd belastninger eller står i krevende situasjoner, tilbyr vi samtalestøtte og mental helsehjelp. Vi er en nøytral part i konfliktforebygging og relasjonsbygging, og vi bistår både ansatte og ledere med veiledning ved varsling og håndtering av krevende saker.

«Inkludering handler om mer enn ord. Det handler om strukturer, støtte og vilje til å se hele mennesket. I MDCO tror vi på at alle fortjener å være en del av et arbeidsfellesskap som gir mening og mestring og vi står klare til å bidra» avslutter Jasmine og oppfordrer alle til å ta kontakt for en nærmere prat med en av våre rådgivere i MDCO.

Relaterte artikler